Skip to main content

Vaccinera dig mot TBE

Fästingburen encefalit (TBE) är en potentiellt allvarlig sjukdom som överförs till människor genom bett av infekterade fästingar. TBE-viruset finns i spottkörtlar hos fästingar och kan överföras till människor av ett bett. Sjukdomen kan ge upphov till influensaliknande symptom, men i vissa fall kan det leda till allvarligare komplikationer såsom hjärninflammation. En effektiv metod för att skydda sig mot TBE är vaccination

Vad är TBE?

TBE står för tick-borne encephalitis, vilket betyder fästingburen encefalit eller fästingburen hjärninflammation på svenska. Sjukdomen förekommer främst i skogsområden i Europa och Asien och är vanligtvis säsongsbunden, med ökad risk för smitta under våren och sommaren när fästingarna är aktiva.

Hur smittas man av TBE?

Smitta sker genom bett av infekterade fästingar. TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar och överförs till människan genom bett. Det är viktigt att notera att även om fästingen tas bort snabbt efter ett bett, kan smittorisken kvarstå.

Symptom för TBE

De flesta som smittas av TBE upplever milda, influensaliknande symtom såsom feber, muskelvärk och huvudvärk. Dessa symptom försvinner oftast inom några dagar. Dock kan ungefär en tredjedel av de smittade utveckla allvarligare komplikationer, såsom hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Dessa kan leda till långvariga konsekvenser såsom minnesstörningar, balansproblem, förlamning och i sällsynta fall vara livshotande.

Vaccination mot TBE

För att förebygga TBE och minimera risken för allvarliga komplikationer finns vaccin tillgängligt. Vaccinet består av flera doser och bör påbörjas i god tid innan fästingsäsongen för att ge tillräcklig immunitet.

När ska man vaccinera sig?

Vaccinationen bör påbörjas i god tid innan fästingsäsongen. Även om det inte är möjligt att ta alla doser före säsongens början, ger redan den andra dosen ett visst skydd.