Skip to main content

Att ha ett bra immunförsvar är avgörande för att stå stark mot sjukdomar och upprätthålla en hälsosam livsstil. Här kan du läsa om några enkla men kraftfulla knep för att boosta ditt immunförsvar genom kost, motion, sömn och andra hälsosamma vanor.

Ät Variationsrikt

Att äta en variationsrik kost är viktigt för att tillgodose kroppens näringsbehov. Fördela dina måltider över dagen och välj små, näringsrika portioner. Inkludera livsmedel från olika grupper, särskilt protein och grönsaker. Komplettera gärna med D-vitamin tillskott under vinterhalvåret, särskilt om du är över 75 år.

Rör På Dig

Regelbunden fysisk aktivitet är inte bara bra för kroppen, det har även en positiv inverkan på immunförsvaret. Ta korta pauser i arbetet under dagen för att röra på dig och försök få in några pulsökande träningspass varje vecka. Undvik att sitta still under längre perioder för att hålla cirkulationen.

Få Tillräckligt Med Sömn och Vila

Sömn är en viktig del av immunförsvaret. Se till att få tillräckligt med sömn genom att gå och lägga dig och stiga upp ungefär samma tid varje dag. Prova avslappningsövningar eller mindfulness för att främja god sömnkvalitet. Avslappnings- och andningsövningar kan också minska stress och oro, vilket gynnar immunsystemet.

Undvik Alkohol

Alkohol kan påverka kroppens förmåga negativt för att bekämpa bakterier och virus. Det dämpar hostreflexer som är viktiga för att eliminera skadliga mikroorganismer från kroppen. Överdrivet alkoholbruk kan öka risken för lunginflammation och högt blodtryck.

Sluta Röka

Rökning är känt för att öka kroppens infektionskänslighet och har skadliga effekter på cirkulation och lungfunktion. Att sluta röka är kanske ett av de mest kraftfulla stegen du kan ta för att förbättra ditt immunförsvar och övergripande hälsa.

 

Behöver du vård?

Om du har frågor eller behöver vård, tveka inte att kontakta oss. Du kan chatta med oss på vår hemsida eller ringa 010-4245000. Alternativt kan du logga in på 1177.se för att boka tid.